Image by Juan Manuel Núñez Méndez

Utfordring av dräktiga tikar 

Vad ska jag ge min dräktiga tik att äta?

Det är många saker att ta hänsyn till när man väljer mat åt sin dräktiga tik. Man bör först fundera över tikens hull och hur aktiv hon är. Dräktigheten är inte en bra tid varken för bantning eller gödning, tiken bör vara i rätt hull från början.

En del uppfödare väljer att ge plattnosade hundar och rhodesian ridgeback tillskott av folsyra under dräktigheten. Detta för att minska risken för gomspalt respektive sinus hos valparna.

Det kan vara en god idé att ge tillskott av ”snälla” bakterier under dräktigheten, för att förbättra tikens tarm- och hudflora. Man kan använda preparat som Fortiflora.

Dräktighet och nyföddhetsperioden är en tid då fel bakterie på fel ställe kan ställa till med juverinflammation, livmoderinflammation, navelbölder etc. så det är klokt att ha god hygien och bra foder, samt att undvika antibiotikabehandling så långt det går.

 

Näringsbehovet ökar inte så mycket förrän i slutet av dräktigheten, då tiken behöver ungefär dubbelt så mycket näring som grundbehovet.

Ca 2 veckor efter förlossningen är tikens behov ca 3 gånger grundbehovet. När valparna är ca 4 veckor och har börjat äta fast föda sjunker behovet, och vid avvänjningen är hon tillbaks på grundbehovet. Ge gärna ett energitätt foder, särskilt under dräktighetens slut kan en del tikar med stora kullar ha svårt att få plats i magen för maten de behöver. Calcium-fosforkvoten bör minst vara 1,2-1,1.

Om din hund äter färskfoder rekommenderar vi att du ger något annat under dräktighetens andra hälft och digivningens första tredjedel. Detta för att färskfoder generellt innehåller mer bakterier än annat foder, och flera av de bakterier som förekommer kan i värsta fall orsaka missfall hos tiken. Man har också påvisat förekomst av resistenta bakterier i färskfoder, särskilt kyckling. Under dräktigheten är tikens immunförsvar nedtryckt för att hon inte ska reagera på sina egna valpar. Hon är alltså generellt mer mottaglig för olika smittor. Detta sammantaget gör att vi rekommenderar att man ger annat foder under den mest känsliga perioden.

Kontakta oss

Varmt välkommen att kontakta oss om du har några frågor eller funderingar. Vi ställer gärna upp med vår erfarenhet och kunskap inom parning & dräktighet.

Fler av våra tjänster

Vill du läsa mer om vad vi kan hjälpa er med? Du hittar alla information här.

Saknar du något? Tveka inte att kontakta oss!