Image by Jametlene Reskp

Rabies 

Rabies

Just nu är det en enorm efterfrågan på valpar då många vill skaffa hund. Seriös uppfödning kräver en lång planering av avelsarbete och vilka linjer som bör avlas vidare på med hänsyn till mentalitet och sjukdomar.

Då ökar efterfrågan på att importera sin hund men man ska se till att alla papper är i sin ordning.

Rabies är en dödlig sjukdom som finns i stora delar av världen.. Inkubationstiden (tiden från smittan tills sjukdomen bryter ut) är vanligen några veckor men kan vara så lång som 4 månader. Det är ett virus och smittan sprids via saliv. Ett smittat djur kan sprida smitta i 14 dagar innan sjukdomen bryter ut. Det finns ingen metod att påvisa smittan hos ett levande djur, man måste avliva och obducera.

För att vi ska kunna fortsätta vara ett rabiesfritt land är det viktigt vi alla hjälps åt att begränsa insmugglingen av valpar. Hundarna som smugglas in är av naturliga skäl av sådana raser som det finns stor efterfrågan på.

Den som råkar mest illa ut om det kommer in rabiessmittade hundar är hundens ägare och familj som riskerar att bli sjuka och dö.

Polisanmäl alltid misstänkt smuggling. Köp inte hunden om du är tveksam till varifrån den kommer. Det är pengarna som betalas för valpar som gör att smugglingen fortsätter. Var inte en del av detta.  Svenska uppfödare har ofta god kännedom om sin ras och följer Svenska Kennelklubbens regler som gör att ni kan känna er trygga i köpet av er framtida familjemedlem.

Kontakta oss

Varmt välkommen att kontakta oss om du har några frågor eller funderingar. Vi ställer gärna upp med vår erfarenhet och kunskap inom parning & dräktighet.

Fler av våra tjänster

Vill du läsa mer om vad vi kan hjälpa er med? Du hittar alla information här.

Saknar du något? Tveka inte att kontakta oss!