Image by Nathalie SPEHNER

Progesteronprov 

Progesteronprov

Progesteronprov, vad ska det vara bra för? Man kan tycka att man borde kunna föda upp hundar utan sådana hjälpmedel. Och det kan man oftast. Men att man har tagit reda på exakt var i löpet hunden befinner sig kan underlätta i många lägen, t ex om man ska åka långt bort och para, eller om man ska skicka efter kyld sperma. Om tiken eller hanen har nedsatt fruktsamhet är det naturligtvis viktigt att försäkra sig om att man parar på rätt dag. Det ökar chansen för dräktighet.

 

Man kan också ha stor nytta av att veta när ägglossningen skedde om det skulle bli trassel med förlossningen. Valpar är mycket omogna när de föds, och de klarar dåligt att födas för tidigt. Om tiken är dräktig med bara ett foster, eller väldigt många foster, är det inte ovanligt att förlossningen har svårt att komma igång. Då är det ovärderligt att veta när valparna är klara. Om man bara förlitar sig på parningsdatum i detta läge kan det slå fel på en hel vecka, och det överlever inte valparna.

Ultraljudsundersökningar med uträkning av födelsedatum kan göras men blir inte lika säkra som fastställt datum för ägglossning. Det bästa sättet att följa en tik brukar vara att man gör utstryk några dagar in i löpet. När utstryket visar höglöp är det dags att ta progesteronprov. Ibland behöver man ta flera prov för att pricka rätt. Utstryket görs med en pinne som förs in i vagina. Sedan tittar man i mikroskop hur cellerna ser ut. Progesteronprovet är ett blodprov. Ägglossningen sker vid 15-30 nmol progesteron. Optimal parningsdag är 2 dagar senare så äggen hinner mogna. Valparna föds ca 63 dagar efter ägglossning.

 

Om man missat att ta progesteron kan man göra utstryk efter parning. Valparna ska då födas ca 58 dagar efter första dagen då tiken gått ur höglöp.

Kontakta oss

Varmt välkommen att kontakta oss om du har några frågor eller funderingar. Vi ställer gärna upp med vår erfarenhet och kunskap inom parning & dräktighet.

Fler av våra tjänster

Vill du läsa mer om vad vi kan hjälpa er med? Du hittar alla information här.

Saknar du något? Tveka inte att kontakta oss!