Image by sergio souza

Parning & Dräktighet 

Tänkte du låta din tik få valpar?

Vi kan hjälpa till att hitta den bästa dagen att para på med hjälp av vaginalutstryk och blodprov. Vi kan även hjälpa till med spermaprov på din hanhund. Artificiell insemination utföres också

( i enlighet med SKK:s regler, förstås). Efter 28 dagar kan vi göra ultraljud på tiken och se om hon blivit dräktig.

Vi kan även Herpes-vaccinera.

Tänk på att förbereda tiken innan hon paras. Hon bör vara i lagom hull, varken för tjock eller för smal. Hon bör vara i god kondition och hennes vaccinationer bör vara aktuella.

Tänk också på att hushållets övriga hundar också bör vara välvaccinerade, för att minska risken för att de drar hem smittor till de små känsliga valparna. Se också över avmaskning på hushållets hundar.

Vid parning utomlands (eller import av sperma) bör man alltid se till att hunden man parar med är testad för Brucella canis. Brucella är en otäck bakterie, smitta leder till att hunden måste avlivas. Människor kan också bli sjuka av den. Brucella har nyligen påvisats i Sverige för första gången.

Avelshunden

Innan man sätter sin hanhund i avel vill man ofta meritera honom, och se att han håller sig frisk. Det är bra, men innebär ibland att hunden hinner bli ganska gammal innan han sätts i avel.

Det är inte självklart att hanhunden bibehåller sin fruktsamhet när han blir äldre.

Det finns många orsaker till nedsatt fruktsamhet. Det vanligaste problemet hos äldre hanhundar är prostatasjukdomar.

Hundens prostata ökar i storlek under hundens liv. När prostatan växer uppstår ibland cystor i den. Cystorna kan fyllas med blod och bli infekterade. Då uppstår en prostatit och ev en böld. Kroniskt infekterade prostator kan vara mycket svåra att bota. Prostatatumörer är ovanligt hos hund.

 

För några år sedan var kirurgisk kastrering bästa botemedlet för prostataproblem.

På senare år har det kommit flera nya hormonbehandlingar som gör det mycket lättare att behandla prostataproblem. Ofta kan man bibehålla fruktsamheten om man önskar det.

Det finns därför all anledning att vara uppmärksam på sin gamla hane och låta undersöka honom vid tecken på problem. Ju tidigare prostataproblem kan diagnosticeras, ju större chans att de är lätta att behandla.

Symtomen på prostataproblem kan vara att det droppar blod från penis, hunden bajsar ”platta” korvar, hunden har ont i buken, sperman färgas röd av blod. Det kan också yttra sig i nedsatt fruktsamhet eller plötslig parningsovillighet. I svåra fall kan hunden få feber och bli riktigt dålig.

Kontakta oss

Varmt välkommen att kontakta oss om du har några frågor eller funderingar. Vi ställer gärna upp med vår erfarenhet och kunskap inom parning & dräktighet.

Fler av våra tjänster

Vill du läsa mer om vad vi kan hjälpa er med? Du hittar alla information här.

Saknar du något? Tveka inte att kontakta oss!