Svart hund

Ljudrädsla 

Ljudberördhet / Ljudrädsla

För en hund kan många olika ljud i det dagliga livet verka skrämmande, men något som framförallt framkallar rädslor är nyårsfirandets smällare och raketer. Vissa hundar är mer rädda för själva smällandet, medan andra är mer rädda för själva raketerna och det visslandet ljudet de avger. Hos många har rädslan eskalerat från att bara vara en lätt berördhet till att bli en total panikkänsla som utlöser flyktbeteenden.

 

Vad många nyblivna hundägare inte känner till är att man faktiskt kan förebygga att ens hund utvecklar rädslor för höga ljud, samt att det ofta även går att vänja hunden vid ljuden om man hanterar situationerna på rätt sätt, samt tränar hunden i kontrollerade situationer.

Bl a kan man ta reda på var i närheten det finns skjutbanor eller t.ex. en brukshundklubb, och ta reda på när det skjuts där. Närma dig skotten från långt håll, de första gångerna räcker det att man håller sig på långt avstånd. Upprepa denna tillvänjningsträning så ofta du har möjlighet. Det absolut viktigaste under träningen är att du själv beter dig helt normalt. Låtsas som att det regnar! Detta gäller även om hunden skulle blir rädd. Trösta INTE! Detta bekräftar bara för hunden att det verkligen är farligt, då ju matte eller husse i hundens ögon också verkar tycka det, och man hjälper alltså trots sin välmening till att skapa en rädsla.

Detta gäller f ö i även andra situationer i vardagen då din hund reagerar med rädsla eller oro. T ex veterinärbesök, kloklippningar etc. Det kan vara svårt, då det är en mänsklig reaktion att trösta, men för hundens skull – försök att lägga band på dig och förstärk inte rädslan genom att ömka.

Då man tränar en ljudrädd hund kan det vara bra att använda sig av olika hjälpmedel i form av kosttillskott.

  • Zylkene-börjar att ges 1 vecka innan hunden eller katten utsätts för stress.

  • Adaptil (D.A.P), ett slags lugnande feromoner. Det finns i olika former: Spray, adapter eller halsband.

  • I vissa svåra fall av rädslor finns även vissa läkemedel veterinären kan skriva ut.

Ibland kan ovan nämnda medel användas i förebyggande syfte fr.a. runt nyår och speciellt med unga hundar. Börja träna i god tid innan en förväntad stressad situation så som t ex nyårsraketer. En valp är det bra att träna för säkerhetsskull redan från början för att undvika att man får problem i framtiden.

Kontakta oss

Varmt välkommen att kontakta oss om du har några frågor eller funderingar. Vi ställer gärna upp med vår erfarenhet och kunskap inom parning & dräktighet.

Fler av våra tjänster

Vill du läsa mer om vad vi kan hjälpa er med? Du hittar alla information här.

Saknar du något? Tveka inte att kontakta oss!