Söt kanin

Gnagare 

Kaniner

Tyvärr har kaniner råkat i vanrykte i narkossammanhang. Många tror att hälften av kaninerna dör om man söver dem. I verkligheten är dödligheten 1-2 %, vilket är 10-20 gånger högre risk än för hundar och katter, och 100 gånger högre än för människor. Vi har lång erfarenhet av kaninnarkoser och gör allt vi kan för att alla ska gå bra.

Många kaniner mår mycket bra av att bli kastrerade. De blir trevligare sällskapsdjur, och för honorna försvinner risken för livmodercancer och andra livmodersjukdomar. Vi är specialintresserade av kaniner och engagerar oss gärna i både friska och sjuka kaniner.

Kostråd för kaniner

Kaniner är anpassade för att äta mycket fibrer. Gräs består av 25% fibrer, att jämföra med tex äpple som innehåller 4%. Fibrerna gör att kaninen sliter sina tänder rätt, ger goda tarmrörelser och fasta, lätta avföringskulor.

Kaninen får med en fiberrik diet en lagom vikt och slipper undan flera av de sjukdomar som vi oftast behandlar på kliniken.

Kontakta oss

Varmt välkommen att kontakta oss om du har några frågor eller funderingar. 

Saknar du något? Tveka inte att kontakta oss!

Basen i en kanindiet bör vara ett bra hö. Höet ges i obegränsad mängd. På sommaren när det finns gräs att tillgå, kan gräs ersätta höet (men växling mellan hö och gräs skall göras successivt).

Pellets skall vara av god kvalitet och innehålla mycket fibrer. Vi rekommenderar märket Oxbow, som säljs i välsorterade zooaffärer. Pellets innehåller mycket energi och ska därför ges i begränsad mängd. För en kanin på 1-2 kg, kan det vara lagom med ett par matskedar om dagen. ”Godisblandningar” som innehåller pellets, havre och vad som liknar färgglada frukostflingor, ska undvikas helt, då fiberinnehållet är för lågt och energiinnehållet för högt.

Bland grönsaker ska man till kaninen välja blad och sådant som är grovt. Grönsaker ges i mindre mängd, och det är bra att ge några få sorter och inte växla för mycket (kan ge diarré). Ät moroten själv (den innehåller mycket socker och lite fiber) och ge kaninen blasten. I grönsaksdisken är broccoli, ruccola, persilja, andra bladgrönsaker utom isbergssallat, lämpliga.

Frukt är nyttigt för oss att äta i stora mängder, men för kaninen motsvarar det godis – för lite fibrer, för mycket socker. Använd alltså frukt som godis åt kaninen. Ge små bitar och bara ibland. Kaninen tål dåligt sådant socker som vi använder i matlagning och som finns i vårt godis. Det ger felväxt av tarmens bakterieflora och kan orsaka diarré. Undvik därför helt kakor, choklad, godis, även om kaninen tycker om det. En kanin som har fått behandling på kliniken och har fått rådet att ändra kost, måste i första hand äta något alls dagarna efter en eventuell narkos. Det är livsfarligt för en kanin att svälta. Mata med Critical Care (1 msk torr vikt blandas med 2 msk varmt vatten, ges med spruta i mungipan. Dagsbehovet är 3 msk torr substans per kg kanin. Detta delas upp och ges vid 4-6 tillfällen per dag). Ge kaninens favoritmat till en början om det behövs för att den ska äta spontant, och ändra sedan successivt dieten enligt rekommendationen ovan.

Vaccination

Vi rekommenderar alla kaniner som är utomhus eller är på utställning/tävling att vaccinera sig mot kaningulsot och pest.