Image by Ariel Acosta

Förlossningar 

Allmänna råd vid hundförlossningar

Normal förlossningslängd för hund är 63 dagar efter ägglossning. Om tiken verkar må bra kan man låta det gå två dagar till innan man börjar oroa sig.

Vet man inte ägglossningsdag får man gå efter den dag som blev beräknad vid ultraljud.

Vet man inget mer än parningsdag kan man vänta upp till 72 dagar om allt verkar normalt (hundens spermier kan leva upp till en vecka i tiken så parningsdagen är en osäker hållpunkt).

Risken för svårigheter med att få igång förlossningen är förhöjd om tiken bara bär på en valp, eller om det är väldigt många valpar. Då rekommenderas extra vaksamhet.

Ett bra sätt att kolla när det är dags är att ta tempen två gånger dagligen på tiken. 12-24 timmar innan det är dags sjunker tempen minst en grad. Tempen går sedan upp igen.

I följande fall rekommenderar vi att du kontaktar oss då risken för komplikationer är förhöjd:

  • Om tiken haft vattenavgång och det dröjer mer än 4 timmar innan någon valp kommer

  • Om tiken har krystvärkar i mer än 30 min utan att någon valp kommer

  • Om det är mer än 2 timmar mellan valpar

  • Om tiken får grön-svarta flytningar och ingen valp kommer inom 1-2 timmar, eller om de grön-svarta flytningarna ökar i omfattning utan att tiken har värkar

  • Om det kommer färskt blod under förlossningen

  • Om tiken inte verkar må bra

Om man är orolig för en tik som inte kommit igång är ultraljud en bra undersökning. Man kan då se om valparna lever, få en uppfattning om hur de mår, och om de verkar vara klara för att födas.

Hundvalpar är mycket omogna när de föds, och de tål dåligt att födas för tidigt.

När det blir förlossningsproblem kan det vara bra att ha koll på villkoren i hundens försäkring. Det finns många olika regler för när försäkringsbolaget ersätter kostnader och det är klokt att ta reda på vad som gäller för just din hund och din försäkring.

 

Ofta uppstår förlossningsproblemen på tider på dygnet när försäkringsbolagen inte finns tillgängliga för att svara på frågor.

Kontakta oss

Varmt välkommen att kontakta oss om du har några frågor eller funderingar. Vi ställer gärna upp med vår erfarenhet och kunskap inom parning & dräktighet.

Fler av våra tjänster

Vill du läsa mer om vad vi kan hjälpa er med? Du hittar alla information här.

Saknar du något? Tveka inte att kontakta oss!