Två franska bulldoggar

Avmaskning 

När och hur ska man avmaska sina djur?

I Sverige är det svårt för parasiter att överleva som ägg eller larv utomhus på vintern. Vi har ett ganska bra läge när det gäller parasiter.

 

Vuxna djur behöver man inte avmaska om de inte visar tecken på att ha mask, ska gå i avel eller har varit utomlands.

Utekatter blir ständigt infekterade med bandmask om de äter gnagare utomhus. Om man avmaskar dem mitt i säsongen brukar de bli infekterade direkt igen. Det bästa brukar vara att göra en avmaskning sent på hösten, så katten kan vara maskfri över vintern.

Djur som går i avel bör avmaskas i god tid innan parningen. Man bör även avmaska kennelns andra hundar. Valpar och kattungar ska avmaskas hos uppfödaren och sedan efter ankomsten i sitt nya hem.

Hundar som varit utomlands bör avmaskas om de varit i ett land där dvärgbandmask förekommer. Detta är dock inte längre ett krav från myndigheterna eftersom vi har dvärgbandmask i Sverige.

Eftersom rävens dvärgbandmask nu har påvisats i Sverige bör man också avmaska hundar som äter sorkar ute, då det finns en liten risk att de blir smittade med dvärgbandmask.

Kontakta oss

Varmt välkommen att kontakta oss om du har några frågor eller funderingar. Vi ställer gärna upp med vår erfarenhet och kunskap inom parning & dräktighet.

Fler av våra tjänster

Vill du läsa mer om vad vi kan hjälpa er med? Du hittar alla information här.

Saknar du något? Tveka inte att kontakta oss!